Släkten Bangs historia

Det började på Fyn i Danmark 

Enligt många källor, inklusive Dansk Biografisk Leksikon, 1933 och 1997 års upplagor, finns det två huvudgrenar av Bang-familjen - även om de är besläktade - Bang från Vends Herred och Bang från Assens. Den mest kända av familjerna är den från Vends Herred på ön Fyn i Danmark där de fyra bröderna Poul, Jörgen, Hans och Henrik från Middelfart och Assens nämns tillsammans år 1547 (Dansk Kancellireg. 1535-1550, sida 347). Jörgen Bang är utgångspunkten för den adliga grenen av de Bang-familjen. Tack vare hjälp från Dr. Bryan Bang i Hamilton, Nya Zeeland, och en artikel skriven av Fritz Schönwandt i Danmarks Adels Aarbog 1991-1993 ("Af Palle Oluf de Bang med en slaegtshistorisk inledning") har belyst de något komplexa familjebanden inom Bang-familjen. Det tros att Hofman-Bang-familjen är kopplad till anfadern Oluf Bang enligt diagrammet nedan. Doktor Claus Clausen Bang (1701-1745) fick sonen Claus Bang vars son Niels Hofman (Bang) är stamfader för den nu levande släkten Hofman-Bang.   

Oluf Bang, född ca. 1480, avliden 24 december 1522 i Rom. Han nämns första gången 1506–1507 som promoverad ungkarl i Rostock. Senare blev han även magister. Han tillhörde den art av senmedeltida kyrkliga män som på grund av sin smidighet och övning i att hantera pennan i lika stor grad lät sig användas till kyrkliga och världsliga uppdrag. 1513 omnämns han. som klerk från Odense stift och påvens ständiga bordskamrat (continuus commensalis) när han försågs med församlingarna i Taulov och Kongsted som han njöt av intäkten från till sin död. Förmodligen under detta uppehåll i Rom kom han i kontakt med och i tjänsteförhållande till den papala legaten för länderna i Nord- och Östeuropa, kardinal Thomas Bakocz, ärkebiskop av Gran i Ungern vars förtroende han uppenbarligen lyckades vinna i en ovanlig grad. Rimligtvis fick han med hans hjälp påvlig provision på en rad kyrkliga förmåner (1513 dekanatet i Köpenhamn och Toreby församling, 1517 församlingen i Asperup och 1520 kantoriet i Roskilde).


1514 blev han i Rom af kardinal Thomas Bakocz utnämnd till comes palatinus, och på dennes rekommendation upphöjde kung Ludvig av Ungern genom patent den 17 maj 1517 honom och hans efterkommande i adelsrank. Efter – som det verkar – en vistelse i Danmark reste Oluf Bang  1519 till Ungern och därifrån 1520 till Rom. Flera brev (bevarade i utdrag) från honom visar honom som en man som noga följde utvecklingen i Danmark, och han har säkert deltagit i de svåra förhandlingarna mellan Christian II och påvestolen om det lundiska ärkesätet. 1521 fick han provision på kanonikater i Ribe och Haderslevs kapitel, och 1522 fick han av hänsyn till sina studier förnyad förlängning av fristen för att låta sig invigas till de heliga grader. Vid detta tillfälle kallas han bland annat påvlig kapellan. Några månader senare dog han. Källa: Dansk Biografisk Leksikon.